Friplejehjemmet Hesselvang er Danmarks bedste

Bolig

Det har Danske Seniorers medlemmer bestemt! - Afstemningen er et klart signal til politikerne om at give plejehjemmene øget frihed.

Vi ved, der findes gode plejehjem

I sommeren 2020 kunne danske medier fortælle om uværdige forhold for beboerne på nogle danske plejehjem. Det startede en debat om de ressourcer, der er til rådighed i ældreplejen. Både de økonomiske og de menneskelige. Om spild af tid med fx unødigt meget dokumentation – tid, som kunne være brugt meget bedre for og sammen med beboeren.

Danske Seniorer spurgte for nogle år siden medlemmerne, hvad de frygter mest ved at blive gammel. Svaret lød: ”at blive afhængig af andre og at komme på plejehjem”.

Hvis de selv skulle vælge, var det kun 1 % af kvinderne og 4 % af mændene, der valgte plejehjemmet. TV2’s reportage ”Plejehjem bag facaden” pustede til ilden. 

Men vi ved, at der findes masser af gode plejehjem i Danmark, hvor beboere og medarbejdere trives, og hvor pårørende, naboer og medarbejdere gerne vil bo i den sidste tid, hvis det skulle blive aktuelt.

Så vi gik den anden vej!

Hvad gør et plejehjem til et godt sted at være?

Vi spurgte medlemmerne, hvad der for dem afgør, om et plejehjem er et godt sted at være.

Svaret lød: dygtige, venlige medarbejdere, god ledelse - og ikke mindst: at man som beboer behandles respektfuldt og har mulighed for at have aktive dage.

Så spurgte vi: ”Hvor er Danmarks bedste plejehjem?”

Og fik mere end 200 forslag - nogle steder var der flere, der indstillede samme plejehjem til titlen. Indstillingerne blev i september præsenteret for Danske Seniorers formandskab, der i oktober nominerede i alt fem plejehjem til prisen Danmarks bedste plejehjem:

  • Friplejehjemmet Hesselvang i Hvalpsund
  • Lem Plejecenter i Skive
  • Dreyerhus i Kolding
  • Himmelev Gl. Præstegaard ved Roskilde
  • Håndværkerforeningens Plejehjem i Emdrup.

Vi åbnede for afstemning - og efter dage, havde vi en vinder - i skarp konkurrence med nr. 2:

Vinderen er et friplejehjem

3.300 deltog i afstemningen, der til sidst kårede Friplejehjemmet Hesselvang i Hvalpsund - i skarp konkurrence med nr. 2 Dreyershus i Kolding: kun 2 stemmer gjorde udslaget. 

Vores afstemning er et klart signal til politikerne om at give frihed til plejehjemmene
Per K. Larsen, landsformand Danske Seniorer

Kun ét ud af de 5 nominere er kommunalt drevet. Det er tankevækkende, mener landformand Per K. Larsen.

 

De øvrige tre er det kommunale Lem Plejecenter ved Skive, OK-fondens Himmelev Gl. Præstegård i Roskilde og Håndværkerforeningens plejehjem i Emdrup, der også alle fik stor opbakning og vished om, at de har en særstilling i deres område.

”Vores afstemning er et klart signal til politikerne om at give frihed til plejehjemmene”, siger Danske Seniorers landsformand Per K. Larsen. ”Fire af de fem, der gik videre til den endelige afstemning, er selvejende institutioner med engagerede bestyrelser, to drives af OK-Fonden, et – Håndværkerforeningens plejehjem – er et særligt profilplejehjem og kun Lem Plejecenter er et kommunalt drevet plejehjem.

Vi læser det som, at de frie plejehjem udnytter den frihed, de har, til at indrette sig, så borgerne i området synes, de er ’Danmarks bedste’”, siger Per K. Larsen.

Danske Seniorer understreger, at det er deres medlemmers syn på plejehjemmene, der viser sig i afstemningen.

I alt havde medlemmerne bragt mere end 200 plejehjem i spil.

Med titlen følger en "check" på 20.000 kr. til en fælles oplevelse for alle, der er tilknyttet plejehjemmet.

Hver af de 5 nominere får 1.000 kr. til lidt sødt til kaffen.

 

Kontakt

Iben Hauschultz

Iben Hauschultz

Kommunikationskonsulent
Telefon
35 24 00 58
Mobil
52 40 13 18