Plejehjemmet Ryholtgård

Nomineret til Danmarks bedste plejehjem

Ryholtgård Plejehjem i Hellerup er nomineret til prisen Danmarks bedste plejehjem 2022 med ordene:

”Aftensang i grupper – det er for alle, med inddragelse af beboerne. Tit efter aftensmad hygges der i fællesopholdsstuen. Personalet er meget engageret og beboerne elsker det. Fantastisk sted i det hele taget.”
...

Aftensang og hygge

Erindringsdans®

bygger på reminiscenstanken, hvor målet ikke er at lære at danse, men at vække minder om gode oplevelser.

Mange mennesker har som børn gået til dans, ligesom det for de fleste har været almindeligt at danse i foreningslivet, på særlige dansesteder, til koncerter eller ved private fester. Det har givet mange gode minder og de motoriske færdigheder fra dengang lagrer sig og forbliver i hukommelsen i længere tid.

Det er dem, der vækkes, når dansen tilrettelægges fx med et systematisk musikvalg af genkendelig musik. Ved at lytte til kendt musik og se andre danse, øges lysten til at deltage i dansen.

Kilde: Alzheimer.dk

...

Plejehjemmet Ryholtgård er et lille hyggeligt plejehjem med 55 beboere, der har deres hjem på fire etager. 

Her har musikken spillet en stor rolle i 10 år: 

Det hele begyndte med en musikpædagog, der for ti år siden var på udkig efter et musikalsk freelancejob og fik kig på plejehjemmene, som dengang kun lige var begyndt at tænke mere i aktivitet, som midlet til mindre medicin.

”Men ingen af aktiviteterne handlede om musik”, fortæller musikpædagogen Pia Trøjgaard, der fik overbevist lederen på Ryholtgård om, at musik skulle der til:

I dag er fællessang en fast del af hverdagen på hver af plejehjemmets fire etager – og der er 1-1-musiktimer med dem, som har lyst – og Erindringsdans.

Den ugentlige fællessang inddrager også elementer af stolegymnastikken, så fællessangen bliver for både krop og sjæl.

Beboerne tager gerne en lille dans midt i fællessangen
Når Pia spiller op til sang, vugger nogle gerne med, mens andre er med på en lille svingom

Aktiv længst muligt

"Og netop en fysisk mere aktiv hverdag er et mål i sig selv", fortæller forstander Mette Harms. At opretholde beboernes funktionsniveau er en af plejehjemmets vigtigste funktioner. Husets strategi er at yde hjælp til selvhjælp, at opfordre beboerne til at deltage i de hverdagshandlinger, de kan – fx borddækning, pynte op i spisestuen – eller i de hele taget ”give en hånd med”.

Det betyder også, at nye medarbejdere oplæres i at inddrage beboerne i "servicen", så de ikke forfalder til at servicere beboerne, så de "glemmer" at tage aktivt del i hverdagen. 

”Det handler i høj grad også om at blive set – og respekteret som menneske og det er vi alle sammen rigtig gode til her på Ryholtgård både beboere, pårørende og selvfølgelig medarbejdere", siger hun og tilføjer, at her hjælper både musikken og profilen som plejehjem med fokus på biodiversitet.

Begge dele fremmer livsglæden og giver beboerne en mere aktiv hverdag med en høj grad af selvbestemmelse. "Det handler om at leve så selvstændigt, man kan, så længe man kan", siger Mette Harms. 

Bedst af alt

Plejehjemmet Ryholtgård - familiemedlemmer er velkomne
Familiemedlemmer er altid velkomne til at deltage i fællessangen

Mette fortæller, at det, der giver allermest energi, er efter stunder med fest og god stemning, ”når de pårørende ikke vil hjem … og beboerne har fået en ’forsamlingshus-fest’-følelse” med en oplevelse af fællesskab og nærvær.

Så er det, at beboerne stikker hovedet ind på hendes kontor dagen efter med et rungende ”tak for sidst – det var hyggeligt”.

Eller når en medarbejder får en idé, der beriger en af de små særdeles afholdte hverdagstraditioner: fx da en rengøringsmedarbejder fik øje på brombærrene uden for vinduet og sammen med en beboer plukkede dem, så de kunne "trylles om" til den lækreste hjemmelavede is. Det er nemlig det, der serveres i Ryholtgårds eget ishus, der er åbent på terrassen hver fredag i hele sommerhalvåret. 

 

 

 

 

Midt i byen og midt i det grønne

Først kom musikken og siden kom biodiversiteten til - dag er Ryholtgård et af Københavns Kommunes profilplejehjem med fokus på biodiversitet.

Plejehjemmet ligger både midt i byen og alligevel trygt og lidt ”indelukket” midt imellem Mindelunden, en ungdomsfritidsklub med et stort dyrehold, et skovområde og børnehave - som alt i alt placerer plejehjemmet lige midt i en grøn oase, der indbyder til længere ture. 

Når nye beboere kommer til, er det en del af indflytningen at lære området at kende gennem faste ruter i området.

Og skulle en og anden forvilde sig hen for enden af vejen: "så har vi virkelig kære naboer", siger Mette Harms og glæder sig over, at de holder kærligt øje med naboerne i nr. 23 og hjælper dem på rette vej hjem igen.