Demenscenter Skovgården

Nomineret til Danmarks bedste plejehjem

Demenscenter Skovgården er nomineret til prisen Danmarks bedste plejehjem med ordene:

”Et fantastisk demensplejehjem, der gør meget med sang og musik. Musik er et vigtigt element i hverdagen og anvendes også, når borgerne har brug for at få skabt en atmosfære, hvor måltidet og den personlige pleje bedre skal lykkes.” 
...

Skovgården er med helt i front

Demenscenter Skovgården i Hadsund har i snart 10 år brugt sang og musik til at gøre beboernes hverdag mere harmonisk.

Skovgården er det sted i Mariager Kommune, hvor de hårdest demensramte bor. 66 beboere har deres hjem her, fordelt på syv afdelinger. Her bor både unge (50 år) og gamle med demens, og nogle med psykiske sygdomme.

Det er en stor mundfuld, men Skovgården-folket har så at sige ”fundet melodien”: siden 2014 har musikterapeuter haft fast base på plejehjemmet og det nyder både beboere, medarbejdere og kolleger på andre plejehjem godt af:  

Beboerne føler tryghed, medarbejderne har fået et virksomt kommunikationsmiddel – og kollegerne rundt omkring i landet nyder godt af Skovgårdens erfaringer og ikke mindst en række videoer, der viser effekten af sang og musik på den demensramte hjerne, der ikke længere forstår virkeligheden.

”Vi bruger sangen og musikken i mange facetter i plejen, når vi skal nå et menneske, som er særligt udfordret”, fortæller plejehjemsleder Dorthe Lynge.

Skovgården
Når musikterapeut Karina spiller og synger, når hun helt ind til det inderste i beboerens hjerne - og vækker følelser og reaktioner til live, som egentlig synes for længst glemt.​​​

Line nynner

”Jeg nynner”, fortæller Line Bigom, social- og sundhedshjælper på Skovgården: ”Opmuntrende om morgenen, når beboerne skal vækkes – roligt om aftenen, når borgere skal sove, og hyggeligt beroligende, måske beboerens egne barndomssange, når de skal til lægen eller tandlæge. Det skaber følelsen af, at her kommer der en, der vil mig det godt”.

Tryghed er vigtig, den bygger bro mellem beboeren og den medarbejder, der skal hjælpe med fx personlig pleje eller følge borgeren til tandlæge.

Her kommer donationen af en udtjent tandlægestol ind i billedet: en velkendt sang skaber tryghed i situationen - og hjælper beboeren til et godt besøg af omsorgstandplejen. Oplevelsen af tryghed i tandlægestolen kan også bruges, når der skal podes for corona. 

Skovgården blandt frontløberne

Vidensdeling

På Demenscenter Skovgården arbejder musikterapeuten også med videoptagelser af situationer, hvor medarbejdere bruger musikken til at kommunikere med beboerne. 

Ved at se situationen udefra får medarbejderen mulighed for at se og reflektere over, hvad der lykkedes i situationen - og hvad der måske ikke var givende.

Det er et vigtigt redskab i at gøre ældreplejen bedre gennem musikken. 

Skovgården har sammen med tre andre danske plejehjem været med til at udvikle en gratis online manual til brug af musik i demensrehabilitering - se link nedenfor.

...

Skovgården har siden 2014 haft musikterapeuter ansat og har også været en del af Aalborg Universitets forskningsprojekt om sang og musik i demensplejen.

Det har bl.a. ført til, at Mariagerfjord Kommune i 2018 satte gang i et projekt, hvor 300 medarbejdere på kommunens plejehjem og i hjemmeplejen blev inddraget i, hvordan de bruger sang som kommunikationsmiddel i hverdagen.

"Det har bredt sig så meget i kommunen, at der er ansat tre musikterapeuter, der tager ud til borgere i eget hjem og på andre plejehjem, så alle er dækket ind", fortællter Dorthe Lynge og tilføjer at i kommunens læger kan "give musik på recept". Også i eget hjem!

Nat-aktiv musikterapeut

Karina er på andet år ansat som musikterapeut på Skovgården. Hun arbejder om dagen - man af og til er hun også nat-aktiv: 

"Jeg har bl.a. været her om natten for at finde ud af, om vi kunne lave nogle spillelister til nogle af de beboere, der ikke sover om natten", fortæller hun. Så hun tog tre nætter sammen med nattevagterne - både for at finde ud af, hvilken musik der er god for borgeren og for at lære nattevagterne at bruge musikken. 

Det kom der nogle nat-spillelister lister på 40-60 minutter ud af. Nattevagternes job er så at undersøge, om det får beboeren til at sove. Nogle gange må den spilles to gange - men den må aldrig sættes på repeat.

Sådan kan musik bruges som et effektivt middel til at forbedre beboerens liv. Andre gange er musikken "bare" for fornøjelsens skyld:

Musik udefra

Der er et harmonikaorkester, der kommer fast og øver i huset, hvor beboerne kommer og synger med. Fester med livemusik - eller bare en musikvedeo med Johnny Kandis eller Richard Ragnvald kan også gøre underværker.