Hænder

Ret til fravalg af genoplivning

Seniorliv, Sundhed

Snart vil det være muligt for seniorer at fravælge genoplivning efter et hjertestop, hvis man træffer et aktivt valg herom.

Folketinget forventes at vedtage en ændring af Sundhedsloven, der giver borgere over 60 år ret til aktivt at fravælge eventuel genoplivning i forbindelse med et hjertestop. Ændringen forventes vedtaget i 2024. 

I dag kan borgere i et sygdoms- eller behandlingsforløb eller borgere med et behandlingstestamente fravælge genoplivning, men den rettighed skal altså nu udvides til et aktivt fravalg for alle over 60 år. 

Et eventuelt fravalg vil kun gælde for plejepersonale og sundhedspersonale som f.eks. læger og ambulancereddere. Lægmand vil altså stadig have pligt til at forsøge genoplivning med hjertelungeredning. Her giver man som bekendt 30 brystkompressioner efterfulgt af to indblæsninger med mund-til-mund metode til den bevidstløse person. 

Fravalget vil i fremtiden kunne ske digitalt via Sundhed.dk, hvor man med MitID-login kan foretage et aktivt fravalg. Det bliver også muligt at indsende en papirblanket til Sundhedsdatastyrelsen. Fravalget kan til enhver tid trækkes tilbage. 

Danske Seniorer har været fortaler for en ret til fravalg af genoplivning og har arbejdet i retning af forslaget i mange år. Alligevel er direktør Katrine Lester også afventende over det endelige forslag. 

Vi ser retten til fravalg af genoplivning som et vigtigt element i retten til en værdig død. Det er dog vigtigt, at man på forhånd får mulighed for at konsultere sig med en læge inden man træffer beslutningen. Mange over 60 lever et godt liv, også efter et hjerteslag.
Katrine Lester, direktør i Danske Seniorer

Særligt den relativt lave alder, som udløser rettigheden har præget den offentlige debat, hvor flere meningsdannere har sat spørgsmålstegn ved om grænsen er sat formålstjenesteligt.