SeniorBladet forsider collage

Postaftale straffer NGO'er

Moms på omdeling af medlemsblade

"Post til døren bibeholdes - men vi er bekymrede for seniorer i landdistrikter og på øer", siger direktør Katrine Lester.

Godt at post til døren bibeholdes

"Det er godt, at ”post til døren”-ordningen fortsætter - den er vigtig for mange seniorer", siger direktør Katrine Lester om den nye postaftale.  

Hun glæder sig over, at transportminister Thomas Danielsen (V) lover, at holde fast i den: 

Vi har et særligt ansvar for at sikre, at de borgere, som ikke selv kan tømme postkassen, forsat har de samme muligheder for at få det, der kaldes visiteret post til døren. Dette er præciseret i aftalen.
Thomas Danielsen, transportminister

Hun er mindre tilfreds med en anden del af postaftalen: at der nu kommer moms på omdeling af medlemsblade. Det er konsekvensen af, at befordringspligten (dvs. omdeling af post og blade til alle husstande i Danmark) bortfalder og dermed bliver et almindeligt "fragt-produkt" - og derfor  momsbelagt.

Skidt for NGO'er

"Det er virkeligt dårligt nyt for velgørende foreninger som os" ,siger Katrine Lester. 

Foreningspost som fx medlemsbladet er i dag momsfri.

Vi har ingen momsbelagte indtægter, som vi kan modregne, så medmindre regeringen gør som den lovede i regeringsgrundlaget - nemlig at gøre livet lettere for foreninger - så betyder postaftalen, at det for Danske Seniorer fx bliver 200.000 kr. dyrere at omdele SeniorBladet til vores medlemmer.
Katrine Lester, direktør i Danske Seniorer

Hun er godt gammeldags skuffet over, at regeringen har skrevet ind i regeringsgrundlaget, at den vil gøre noget for foreningerne... "og så ved først givne lejlighed lægger en ekstra skat på foreningsdanmark - og især på foreninger som vores, med mange ældre, som jo er dem, der i første om gang bliver ramt!" 

Undtagelse nødvendig

Der må komme en undtagelse for NGO'er, mener Katrine Lester. 

"Det skøre er jo, at de 200.000 kr. flyder lige tilbage i statskassen - og skal de så flyde i en pulje, de kan kanaliseres retur til NGO'erne fra?", spørger hun og håber på at Folketinget får øje på det og får lavet en undtagelse for velgørende organisationer - uden at skabe ekstra bureaukrati. 

Den nye potsaftale er indgået mellem SVM-regeringen, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Alternativet og Nye Borgerlige.