Papir underskrives

Direktør revser ny postaftale

Forening, Fællesskab, Økonomi

Den nye postlov rammer seniorer, digitalt udsatte og små foreninger. Altså alle dem, som har brug for en håndsrækning og ikke en regning fra politikernes side. Det understregede Danske Seniorers direktør Katrine Lester i Radio 4.

Regeringens nye postlov har rejst kritik, særligt blandt NGO'er, som kan se frem til en større regning for at sende f.eks. medlemsblade, fordi postomdeling bliver momsbelagt. 

Danske Seniorer har været én af de mest markante kritiske stemmer i debatten om den nye postlov. Derfor var vores direktør mandag inviteret til debat i Radio 4 om den nye postaftale. Debatten foregik i programmet "Ring til Radio 4". 

Hvor der i 2010 blev sendt ca. 1. mia. breve i Danmark, var tallet i 2020 på cirka 100 mio. Debatten startede derfor med en diskussion om, hvad der er en rimelig pris på et brev. "Det er jo ikke bare et par enkelte rundt omkring. Der er 300.000, der er fritaget fra digital post", understregede Katrine Lester i den forbindelse. Mange af disse er enten ældre, handicappede eller udfordrede unge. Udsatte borgere, som altså nu risikerer en prisstigning. Derfor understregede seniordirektøren, at det også handlede om lige muligheder for alle borgere i vores samfund. 

Det er jo ikke bare et par enkelte rundt omkring. Der er 300.000, der er fritaget fra digital post.
Katrine Lester, direktør i Danske Seniorer til Radio 4

"Jeg synes faktisk ikke, at man kan være det bekendt". Med de ord beskrev Katrine Lester sine egne følelser omkring den markante porto-forhøjelse, som blandt andet er et resultat af afskaffelsen af befordringspligten. Argumentet for postaftalen er, at den vil frisætte markedet og på sigt skabe bedre service til en billigere pris. Katrine Lester pegede i denne forbindelse på, at det eneste resultat af aftalen, som vi har set indtil nu, er stigende priser, som særligt vil ramme borgere i landdistrikterne og på øerne, hvor det er mindre rentabelt for postselskaberne at levere post. 

Jeg synes, at pilen peger på politikerne i den her sag. 
Katrine Lester, direktør i Danske Seniorer til Radio 4

Særligt afskaffelsen af befordringspligten blev fremhævet af Katrine Lester, som en trussel mod yderområderne af vores samfund. Debatten blev derefter åbnet op for opkald fra borgere i hele landet. Danske Seniorer har tidligere - sammen med andre NGO'er - anbefalet en momsundtagelse for almennyttige foreninger. 

Hele udsendelsen kan høres her