Pension_pengeglas

Ny rapport om pensionister og fattigdom

Økonomi

Ny rapport fra ROCKWOOL Fondens Forskningsenhed og Aarhus Universitet viser, at 1 % af pensionister lever under fattigdomsgrænsen, mens 10 % er relativt fattige. Ingen ældre skal leve i fattigdom, mener Danske Seniorer.

Den gode nyhed er, at kun 1 % af pensionisterne lever i fattigdom. Det er markant mindre end befolkningen som helhed. Den dårlige nyhed er, at 10 % er relativt fattige – og at især enlige, de ældste pensionister og kvinder er ramt.  

Enlige er oftest fattige 

Rapporten fra Rockwool og Aarhus Universitet har set på indkomst blandt pensionister mellem 68 og 89 år i 2019. Analysen viser, at det stort set udelukkende enlige pensionister, der lever under fattigdomsgrænsen eller er i risiko for fattigdom.  
Resultaterne kommer ikke bag på Danske Seniorer:  

“Enlige har færre midler, og de ældste er også dem der har opbrugt deres ratepension og som typisk havde en større del af deres arbejdsliv før arbejdsmarkedspensionerne blev oprettet. De har jo også tæret på deres livsopsparing. Derfor har de færre penge,” siger direktør Katrine Lester. 

Rapporten påpeger også, at kvinder er overrepræsenteret - dels fordi de lever længere og dels fordi mange havde en lavere løn da de var på arbejdsmarkedet.  

Ingen skal leve i fattigdom 

Danske Seniorer understreger, at ingen pensionister bør leve i fattigdom. 

“Der må simpelt hen være råd til at løfte den sidste procent ud af fattigdom og hjælpe de 10 % der er i fare for at blive fattige. Det er ikke værdigt, at ældre skal være så fattige,” siger Katrine Lester.  

Seniororganisationen har arbejdet for en højere ældrecheck, som kommer fra 2025 og det er en tiltrængt håndsrækning, men opfordrer politikerne til at følge området nøje. De senere års inflation gør f.eks. mere ondt på de fattigste, og folkepensionen bør stige i takt med lønudviklingen - også udviklingen som følge af afskaffelsen af St. Bededag – hvis ældrefattigdom skal bekæmpes.  

Du kan læse hele rapporten her, hvor du også kan dykke ned i analyser af tidligere selvstændiges pension, formueforhold blandt pensionister mv.  

Fakta: Definition på fattigdom 

Til at klassificere lave indkomstniveauer anvender fx OECD og Danmarks Statistik et relativt fattigdomsmål på 50 procent af medianindkomsten. Dvs. hvis en person har en indkomst, der er 50 procent under medianindkomsten, betegnes vedkommende som fattig. Eurostat opererer med et ”i risiko for fattigdom”-mål på 60 procent af medianindkomsten.  

...

 

Emne