Mundbind, stetoskop  og hjerte

Nordiske lande skal samarbejde om adgang til antibiotika

Sundhed

De nordiske sundhedsministre er blevet enige om at arbejde tættere sammen i kampen mod antibiotikaresistens i fremtiden.

Danmarks sundhedsminister Sophie Løhde blev på et møde i Nordisk Ministerråd i Stockholm i sidste uge, enig med sine nordiske ministerkollegaer om, at landene skal arbejde tættere sammen om at sikre forsyninger af antibiotika. Det skriver sundhedsministeriet i en pressemeddelelse. 

Verdenssundhedsorganisationen WHO har udpeget antibiotikaresistens som en af de største trusler mod verdensbefolkningens sundhed. Mange mennesker med alvorlige infektioner risikerer nemlig at dø, når bakterier udvikler resistens mod antibiotika. 

Nogle resistente bakterier er meget svære eller umulige at slå ned med antibiotika. Derfor er det vigtigt med udvikling af nye typer antibiotika og forsyning af nuværende produkter, som f.eks. smalspektret antibiotika, som har flere fordele i denne sammenhæng end bredspektret antibiotika. Sundhedsministeren udtaler i sundhedsministeriets pressemeddelelse "Antibiotikaresistens og manglen på virksomme antibiotika er en stigende og grænseoverskridende trussel mod vores sundhed, som alle lande – også de nordiske – skal tage meget alvorligt og bliver nødt til at forholde sig aktivt til". 

De nordiske lande er blevet enige om at arbejde videre med konkrete modeller, der skal bidrage til at sikre den fælles nordiske forsyningssikkerhed angående antibiotika. Et fælles tiltag er blandt andet fælles indkøb af antibiotika. 

Læs mere her. 

Emne