Yngre kvinde holder ældre mand i hånden

123 mio. kr. til demensområdet

Sundhed, Økonomi

Regeringen lægger op til at afsætte 123 mio. kr. til demensområdet. Blandt andet til at sænke ventetiden på demensudredning og reducere brugen af antipsykotisk medicin. Det skriver Social-, Bolig- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Regeringen lægger op til at øge midlerne til demensområdet i forbindelse med forhandlingerne om udmøntningen af den såkaldte SSA-reserve. 

Ifølge Sundhedsdatastyrelsen er brugen af antipsykotika til mennesker med demens stort set uændret siden 2016. Det er på trods af, at demenshandlingsplanen fra 2016 har det som mål at reducere brugen af antipsykotisk medicin med 50 pct. inden udgangen af 2025. 

Regeringen vil derfor investere i at informere, opkvalificere og fastholde de rette kompetencer hos de fagprofessionelle på området. Det skal blandt andet være nemmere at følge udskrivningsmønstre og relevant data på tværs af sektorer. 

På udredningsområdet vil man blandt andet afsætte midler til et forsøgsprojekt med bedre dataunderstøttelse og øget udredning i almen praksis. Derudover videreføres midler til en række tidligere initiativer f.eks. til specialiserede og tværfaglige udredningsenheder. 

Alt for mange mennesker med demens får antipsykotisk medicin – på trods af at vi ved, at det har mange negative bivirkninger. Det er simpelthen ikke godt nok, når vi samtidig ved, at nærvær, bevægelse, genkendelighed og fordybelse er med til at hjælpe ældre borgere med demens (...). 
Mette Kierkgaard, ældreminister

Nationalt Videnscenter for Demens anslår, at godt 87.000 personer i Danmark har demens, hvoraf ca. 4200 er under 65 år.

Kilder: Social-, Bolig- og Ældreministeriet, samt Sundhedsstyrelsen.