Hænder

Flere seniorer oplever diskrimination på arbejdsmarkedet

Seniorliv

Alle taler om, at seniorer skal blive længere i arbejde. Desværre er det ikke blevet nemmere at være senior på det danske arbejdsmarked. Flere seniorer oplever nemlig aldersdiskrimination end før.

Stigende pensionsalder, efterlønsreform, afskaffelse af modregning i folkepension og mange andre tiltag har de seneste år skulle medvirke til, at flere seniorer bliver længere tid på arbejdsmarkedet. 

Men det lader ikke til, at arbejdsmarkedet er blevet mere seniorvenligt med tiden. Faktisk viser tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, at det gradvist går i den stik forkerte retning. 

Således viser tallene, at hvor 27 pct. af ledige seniorer i 2018 følte sig diskrimineret på arbejdsmarkedet på grund af deres alder, var tallet steget til 36 pct. i 2020 og lå på hele 45 pct. i 2022. Tallene er betydeligt lavere for seniorer i beskæftigelse, men her ses også en bekymrende tendens. Således er andelen af seniorer, som føler sig diskrimineret steget fra 5 til 9 % over de sidste 4 år. 

Danske Seniorers direktør Katrine Lester ser med bekymring på tallene og den udvikling de afspejler. 

Der er en reel risiko for, at tallene er udtryk for, at det er blevet sværere at være senior på arbejdsmarkedet. Og det er jo ikke den retning, vi ønsker, at Danmark skal bevæge sig. 
Katrine Lester, direktør i Danske Seniorer

Og det står tilsyneladende særligt skidt til i Danmark. Tal fra en rapport af konsulenthuset Deloitte udarbejdet for Beskæftigelsesministeriet viste i 2019, at langt færre danske seniorer var i arbejde sammenlignet med samme aldersgrupper i Sverige og Norge. Katrine Lester finder dette paradoksalt, når behovet for seniorer på arbejdsmarkedet blot bliver større de kommende år. 

Alle snakker om, at vi mangler arbejdskraft. Vi snakker potentielt mellem 50.000 og 66.000 ekstra seniorer på arbejdsmarkedet, hvis vi var lige så gode til at fastholde dem i Danmark, som de er i Sverige og Norge. 
Katrine Lester, direktør i Danske Seniorer

Hun henviser yderligere til en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som viste at knap 38 pct. af fremgangen i beskæftigelsen fra 2013 til 2021 var sket blandt personer på 60+. 

Mange seniorer vil mere end gerne blive længere i deres job. Tallene taler jo sit tydelige sprog. Men arbejdsgiverne skal også hjælpes til at få øjnene op for potentialet i det grå guld. 
Katrine Lester, direktør i Danske Seniorer

Behovet for øget arbejdskraft i fremtiden hænger sammen med det såkaldte "demografiske pres". Lidt forsimplet handler det om, at vi får for få børn i Danmark, samtidig med at vores levealder stiger. Der bliver altså færre på arbejdsmarkedet til at forsøge, dem der går på pension. Ifølge KL kan vi fx risikere at mangle op mod 16.000 SOSU'er i 2030. 

Emne