Penge

Bankerne skal beskytte deres kunder mod svindel

Digitalisering, Økonomi

Alt for mange borgere bliver ofre for digital svindel. Danske Seniorer foreslår, at bankkunder skal kunne fravælge straksoverførsler. Det vil øge sikkerheden.

Vi kender det alle sammen.

Sms'er, mails eller opkald fra svindlere. Svindlerne bruger kløgt, smiger eller deciderede trusler. Tiden er løbet fra elefanthuer og luftgeværer i store bankrøverier.

Og til forskel fra før i tiden, rammer det nu den enkelte kunde. Ofrene for digital svindel er ofte seniorer.

Et opkald fra et dansk nummer, en charmerende herre på den anden side, en rigsdansk stemme og en troværdig historie. Mere skal der ikke til, før der fosser tusindvis af kroner ud af bankerne og ned i lommen på svindlerne.

Ofte lykkes svindlen ved, at den ældre borger lokkes til at sende penge via sin netbank. Seniorer kan ofte fornemme, at der er ugler i mosen, ofte også inden de sender pengene. Men når de lægger røret på, er pengene allerede overført til svindleren.

Hverken ens familie eller bank kan nå at hjælpe én i den situation.

Massevis af danskere kontaktes dagligt af svindlere, og der skal ikke mange uheldige ofre til, før det bliver en god forretning for svindlerne.

Usle svindlere, der berøver seniorer eller svage borgere deres beskedne opsparing, er ikke et retssamfund værdigt. Derfor skal vi digital svindel til livs.

Når digitale transaktioner udgør en massiv del af det moderne tyveri, kan bankerne ikke længere bare stå på sidelinjen. Det skal ikke blot være hurtigt og nemt at være bankkunde med en netbank, men også sikkert. Derfor foreslår Danske Seniorer i vores nye bankudspil, at alle bankkunder skal have ret til aktivt at fravælge straksoverførsler på deres netbank. På den måde får hver bankkunde 24 timer til at tænke sig om og reagere, inden pengene overføres til en potentiel svindler.

Når digitale transaktioner udgør en massiv del af det moderne tyveri, kan bankerne ikke længere bare stå på sidelinjen.

Debatindlæg af direktør Katrine Lester, bragt i Helsingør Dagblad 17. september 2023