Lyserød sparegris med mønter

Supermarkedet skal tage imod kontanter. Hvorfor må banken så nægte?

Digitalisering, Forening, Økonomi

I vores forening kan medlemmerne købe en kop kaffe eller et glas vin, men der opstår problemer, når pengekassen er fuld, skriver Palle Rasmussen, som er formand for Charlotteklubben.

Palle Rasmussen er til daglig formand i én af Danske Seniorers pensionistforeninger, nemlig Charlotteklubben. Den lille forening fra Vangede, nord for København, er én af de foreninger, som oplever enormt bøvl og udgifter forbundet med bankernes behandling af kontanter. 

Som mange andre pensionistforeninger kan medlemmerne betale småbeløb for f.eks. kaffe eller sodavand. Problemer opstår når pengekassen er fyldt, og pengene skal sættes i banken. 

Vi har ingen banker inden for miles omkreds, hvor vi kan aflevere vores kontanter. Bankerne lukker for modtagelse af kontanter i flere og flere filialer.
Palle Rasmussen, Kristeligt Dagblad. 19.12.2022. 

Formanden for Charlotteklubben undrer sig over, hvorfor en indkøbstur til Netto frit kan gennemføres med kontanter, mens bankerne - af alle steder - ikke er forpligtede til at tage imod kontanter. 

(...) jeg forstår ikke, hvorfor de ikke er forpligtigede på samme måde som eksempelvis Netto. Bankerne fordeler fra Nationalbanken kontanter ud i cirkulation, men de nægter at modtage de samme kontanter.
Palle Rasmussen, Kristeligt Dagblad. 19.12.2022.

For Palle Rasmussen og mange andre seniorer kan det opleves som uhæderlig opførsel af bankerne. Debatten om det kontantløse samfund dukker op med jævne mellemrum. En debat som vi i Danske Seniorer også bidrager til. For mange borgere - herunder pensionister - er det vigtigt med et kontant alternativ til den elektroniske betaling. Palle Rasmussen beskriver selv, hvordan bankernes genstridighed kan skabe en uhensigtsmæssig opfattelse af bankerne. 

Politikken med at gøre flere og flere filialer kontantløse, er efter min mening at bruge “bøllemetoder” for at tvinge det kontantløse samfund igennem.
Palle Rasmussen. Kristeligt Dagblad. 19.12.2022.

Hele Palle Rasmussens indlæg kan læses på: https://www.kristeligt-dagblad.dk/debat/laeser-supermarkedet-skal-tage-imod-kontanter-hvorfor-maa-banken-saa-naegte

I Danske Seniorer er foreningers vilkår, det kontantløse samfund og digitalisering mærkesager, hvor vi kæmper for seniorernes interesser. Se f.eks. mere på: https://danske-seniorer.dk/emne/digitalisering