Stemmeseddel i stemmeboks

Nemmere at stemme

Digitalisering, Kultur

Seniordemokratiet i Aalborg Kommune bygger på den laveste stemmeprocent i Region Nordjylland. Fremmødevalg vil give flere seniorer mulighed for at udøve deres demokratiske ret. Det skriver Per Drejer i et indlæg til Nordjyske Stiftstidende.

I 2021 kunne mange seniorer over 60 år stemme til hele tre lokale valg. Kommunalvalg, regionsrådsvalg, samt ældrerådsvalg. 

I Aalborg Kommune kalder vi det et seniorråd, hvilket også er mere retvisende. Valgdeltagelsen til ældrerådsvalgene var i perioden 2018-2022 46,62 pct. på landsplan. Tallet var blot 28,5 pct. for Aalborg Kommune. Til sammenligning havde Læsø Kommune en stemmeprocent på 74,1 pct. Stemmedeltagelsen lader altså til at være større i de små kommuner.

Men ifølge Danske Ældreråd gør kommuner med højere valgdeltagelse typisk også brug af fremmødevalg på valgdagen for kommunalvalget.

Selvom fremmødevalg måske ikke i sig selv kan garantere en større valgdeltagelse, er det et oplagt middel i kommunens skuffe til at gøre seniorrådsvalget tilgængeligt for endnu flere af kommunens seniorer. For mange seniorer ville det være både nemmere og mere overskueligt at afgive stemme til Seniorrådet i forbindelse med den obligatoriske tur til valgstedet i forbindelse med kommunalvalget.

At sætte et kryds hjemmefra og aflevere et brev med posten kan kræve både fysisk og mentalt overskud. Det samme gælder at stemme over computeren. Det kan være svært for digitalt udfordrede seniorer og særligt de, som er nervøse for deres sikkerhed, når de færdes på nettet.

Seniorrådet er et demokratisk valgt organ. Således hviler dets legitimitet på folkelig opbakning. En valgdeltagelse på 28,5 pct. er dog næppe en bred opbakning, man kan være tilfreds med. Jeg er overbevist om, at hvis kommunen ligestiller valghandlingen til Seniorrådet med valgene til Byrådet og Regionsrådet, så vil endnu flere seniorer huske valget og gøre brug af deres demokratiske ret.

At sætte et kryds hjemmefra og aflevere et brev med posten kan kræve både fysisk og mentalt overskud.
Det samme gælder at stemme over computeren.
Per Drejer, kredsformand i Aalborg Kreds

Debatindlægget er bragt d. 16 februar 2023 i Nordjyske Stiftstidende Aalborg.