mand bekymret ved computer

Digitalisering truer foreningslivet

Digitalisering, Forening

Frivillige foreninger bliver også ramt af digitaliseringen, og modsat personer kan de i dag ikke fritages for Digital Post. Det rammer særligt seniorforeninger, skriver Katrine Lester i et debatindlæg i Avisen Danmark.

Der findes mange seniorer i Danmark, som er engagerede i det frivillige foreningsliv. De samler andre ligesindede i for eksempel små bridgeklubber, hyggelige bankoforeninger, sanggrupper, foredragsklubber og mange andre fællesskaber. Små fællesskaber, som er med til at understøtte vores samfund og holde liv i de små lokalsamfund udenfor de store byer.

Seniorforeningernes rygrad består af bestyrelsesmedlemmer. Seniorer, som jævnligt trodser alderen og det dårlige vejr for at gøre en forskel for deres lokalsamfund. Mange af dem er vokset op i en tid før det digitaliserede samfund. For mange er ord som app, smartphone, GDPR og webformular noget, der hurtigt kan få alarmklokkerne til at ringe. Det er nemlig forbundet med kringlede procedurer og bureaukrati.

Men når det kommer til det offentlige, gælder ingen kære mor: Foreninger kan nemlig ikke undtages fra digitale løsninger.

Nogle  steder kan man for eksempel kun søge § 18 midler ved at udfylde en webformular på nettet. Man kan også kun indberette B-indkomst af honorarer til for eksempel foredragsholdere til SKAT digitalt. Samtidig er seniorforeningerne også forpligtet til at benytte Digital Post, selvom de enkelte bestyrelsesmedlemmer kan fritages på individuelt niveau.

Det hænger ganske enkelt ikke sammen.

Det skader seniorforeningslivet, at digitalt udfordrede seniorer ikke kan tillades at drive forening mere analogt. Derfor opfordrer vi folketinget til at tilpasse lovgivning således, at såvel foreninger som borgere kan fritages digital selvbetjening.

Konkret foreslår vi, at frivillige foreninger skal have mulighed for fritagelse fra Digital Post, MitID og offentlige digitale selvbetjeningsløsninger.

Det skader seniorforeningslivet, at digitalt udfordrede seniorer ikke kan tillades at drive forening mere analogt.
Katrine Lester, direktør i Danske Seniorer

Indlægget er bragt d. 16 februar 2023 i Avisen Danmark.