pexels busfoto

Rapport: Stadig problemer med adgangen til den kollektive trafik

Transport

Passagerpulsen har offentliggjort en ny rapport om den fysiske tilgængelighed for togpassagerer.

Passagerpulsen, som hører under Forbrugerrådet Tænk, har undersøgt, hvordan danskerne oplever adgangen til den kollektive trafik. 

Her har man spurgt et udsnit af de borgere, der allerede benytter sig af den kollektive trafik, om de udfordringer som de møder i hverdagen. Det handler både om tilgængeligheden på perronen, i selve toget, undervejs i rejsen og i forbindelse med påstigning/afstigning. 

Rapporten finder, at hele fire ud af ti brugere af tog, metro og letbane på en eller flere måder er fysisk udfordrede. Et tal, som vækker bekymring, også hos Danske Seniorers direktør, Katrine Lester. Særligt gangbesværede og kørestolsbrugere oplever nemlig tilgængeligheden som udfordrende. Det handler særligt om påstigning og afstigning i tog, at bevæge sig rundt i toget og adgangen til elavatorer på perronerne. 

Alle har ret til at kunne være en del af samfundet. Derfor skal man selvfølgelig også kunne bruge den kollektive transport selvom man ikke kan gå på stejle trappetrin eller løbe en 100 meter i olympisk tid.
Katrine Lester, direktør i Danske Seniorer

Gangbesværede og kørestolsbrugere har nemmere ved adgangen til metro- og letbaner. Det skyldes sandsynligvis, at disse er af nyere dato med f.eks. niveaufri indstigning. 

Også perronskifte og cykelmedtagning beskrives som udfordrende mange steder. 

Passagerpulsen kommer med fire anbefalinger. For det første at skabe sammenhæng, så også lokalbaner prioriteres, når der afsættes midler til at øge tilgængeligheden. For det andet, anbefales det at udarbejde en prioriteringsplan med rækkefælgen for nye projekter, så borgerne kan planlægge langsigtet. For det tredje, anbefaler rapporten, at man inddrager lokale aktører, f.eks. ældreråd mere i planlægningen af den lokale kollektive trafik. Fjerde råd er at plukke lavthængende frugter f.eks. sørge for, at elevatorer fungerer på perronerne, at fliserne er saltede om vinteren, at der er ramper nok osv. 

Mange seniorer oplever også problemer med tilgængeligheden af toiletter i den kollektive trafik. Katrine Lester peger i den forbindelse på, at trafikselskaberne skal være deres ansvar bevidste. 

Det er helt urimeligt, at tilgængelighed har så lav en prioritet. Trafikselskaberne skal leve op til deres ansvar – både når de indkøber materiel, men også i at prioritere at få elevatorer til at køre og sikre adgang til toiletter
Katrine Lester, direktør i Danske Seniorer

I forbindelse med Infrastrukturplanen 2035, er der afsat 650 mio. kr. til at øge tilgængeligheden på stationer over hele landet i perioden 2022-2035. 

Kilde: Passagerpulsen (Forbrugerrådet tænk). Læs mere her

Emne