DS logo

Danske Seniorer med nyt bankudspil

Forening, Økonomi

Danske Seniorer præsenterer seks konkrete forslag til, hvordan bankerne kan styrke deres forhold og brugervenlighed i forhold til seniorer og foreningslivet.

Gebyrer, døgnbokse, fuldmagter, pengetransporter hvidvasklov, dokumentationskrav osv. For mange seniorer og seniorforeninger kan mødet med banken give anledning til stress og hovedpine. Det skal være slut, hvis det står til Danske Seniorer. Derfor har hovedbestyrelsen vedtaget et bankudspil, som skal styrke samarbejdet mellem seniorer, foreningsliv og banker. Bankudspilet hedder ”Bestyrelse med begejstring” og er seks konkrete forslag til, hvordan mødet mellem forening og bank bliver lidt nemmere i fremtiden.

Væk med gebyrer og automatiske straksoverførsler

Først og fremmest ønsker Danske Seniorer at gøre det billigere at være foreningskunde i en bank. Bankernes mulighed for at pålægge foreninger flere og stigende gebyrer skal begrænses. Først og fremmest ønsker vi særgebyrerne på foreningskonti i MobilePay afskaffet. Foreninger skal nemlig ikke straffes for at blive mindre afhængige af kontanter. Fantasifulde gebyrer, som f.eks. gebyr for at møde fysisk op i banken eller gebyr på skift af kasserer, bør også afskaffes. Det er urimelige gebyrer og truer særligt de mindste seniorforeninger på deres økonomi og eksistens.

Men gebyrer er ikke det eneste, der kan dræne seniorernes økonomi i banken. Digitale svindlere går desværre i stigende grad efter seniorer. De udgiver sig for at være fra f.eks. banken eller politiet og snyder folk til at overføre penge til deres egne konti. Danske Seniorer kalder til, at bankerne påtager sig et større samfundsansvar og et ansvar for deres kunder. Man bliver sjældent offer for digital svindel med fuldt åbne øjne. Mange seniorer er mistænksomme allerede, når de har lagt røret på. Men ofte er pengene allerede sendt via straksoverførsel, og det nytter ikke at spørge sin familie om råd eller ringe til banken for at stoppe overførslen. Derfor mener vi, at det skal være en rettighed for alle bankkunder at fravælge straksoverførsler på deres konti, så man har yderligere 24 timers tid til at tænke sig om efter en overførsel og eventuelt få banken til at blokere overførslen.

Lempelse af hvidvaskloven

Hvidvaskloven er hensynsløs, når det kommer til dens efterlevelse. Meget store og meget små foreninger, skal efterleve ens. Loven stiller omfattende krav til de oplysninger, som foreningerne skal indsende til banken om sin drift og sin bestyrelse. Det er kringlet at finde og indsamle, og der er ikke nogen entydig procedure for, hvordan det foregår ude i foreningslivet. Dokumentationen skal sikre, at foreningerne ikke hvidvasker penge eller sender støtte til terrorister. Således skelner man ikke mellem en ung forening i Vollsmose med en omsætning på 200.000 kr. om året og en 50-årig lille jysk pensionistforening med en omsætning på under 10.000 kr. årligt. Det er tudetosset og åndssvagt, og derfor skal loven lempes og sikre, at små foreninger med en lang historik og en lille årlig omsætning, fritages for dokumentationskravene i loven.

Vi mener heller ikke, at bankerne skal have lov til at udlicitere kundekendskabsproceduren. Reglerne skal efterleves i et samarbejde mellem bank og kunde, og derfor skal bankerne pålægges selv at administrere reglerne i hvidvaskloven.

Alle har ret til kontanter

Alle borgere har ret til at benytte kontanter. Derfor skal alle virksomheder acceptere kontantbetalinger fra deres kunder. Banker har ikke samme ansvar. Derfor er mange banker blevet ”kontantløse” og man kan derfor hverken indsætte eller hæve kontanter i deres filialer. I stedet har de udliciteret driften af automaterne til en tredje part eller oprettet såkaldte døgnbokse. Der kan være meget langt mellem døgnbokse, særligt længere væk fra de store byer. Derfor foreslår Danske Seniorer, at bankerne forpligtes til at drive kontantkasser i nærmere definerede geografiske afstande af hinanden på tværs af landet. Bankfilialer skal så kunne pålægges at have kontantkasser i områderne, og bankerne må så fordele udgiften til at have kontantkasser imellem sig ved en central aftale. Samme type aftale fungerer på apoteksområdet ift. driften af døgnapoteker. Finanstilsynet kan med fordel agere tovholder på modellen.

Danske Seniorer arbejder på at udbrede udspillet til en bred gruppe af politiske, offentlige og private aktører, så kampen for bedre vilkår for foreningslivet i mødet med bankerne, opnår stor og bred opbakning. Læs hele udspillet i vedhæftede dokument.