Lyserød sparegris med mønter

Danske Seniorer i debatindlæg: Hæv ældrechecken som værn mod inflationen

Økonomi

Debatindlæg på vegne af landsformand, Per K. Larsen. Indlægget er bragt i Avisen Danmark.

Historisk høje benzinpriser, stigninger i priser på basale fødevarer og andre fornødenheder, økonomisk utryghed og ensomhed. Alle disse fænomener hænger sammen og rammer lige nu danskerne. Alle ser ind i en tid med betragtelig nedgang i reallønnen, men studerende, folkepensionister og folk på overførselsindkomst har i forvejen ikke meget luft i budgettet. De står derfor over for en hverdag, der bliver sværere at opretholde økonomisk og socialt. Det er et problem, vi er nødt til at løse.

Alle folketingets partier vil give ekstra varmehjælp, men hjælpen er blevet til et bureaukratisk mareridt af komplekse regler og IT-systemer, der ikke kan løse opgaven. Hjælpen er for lille og kommer alt for sent. I Danske Seniorer foreslår vi en hurtig håndsrækning til de økonomisk mest udsatte pensionister i form af en ekstra ældrecheck.

Det er første gang siden anden verdenskrig, at to europæiske nationer er i direkte militær konfrontation på vores eget kontinent. Vi fordømmer alle Ruslands invasion af Ukraine og tilslutter os de økonomiske sanktioner. Vi ved godt, at det kommer til at gøre ondt. Men omkostningerne ved sanktionerne må ikke ramme skævt.

Vi betaler alle en højere pris i vores hverdag. Når literprisen stiger på benzin til bilen, når mælken og brødet bliver dyrere i supermarkedet og når den nødvendige medicin stiger i pris. Men når priserne stiger voldsomt og hverken ældrechecken eller folkepensionen følger med, så stiger uligheden og mulighederne for seniorer. Vi skal alle betale det samme for varerne i supermarkedet, men der bliver endnu større forskel i hvilke og hvor mange varer, vi har mulighed for at købe. Dette rammer særligt folkepensionister med små budgetter, der i forvejen overvejende bruges til faste udgifter som husleje, varme, mad og transport.

Mange pensionister ser lige nu med stor bekymring på fremtiden. De har ikke meget at give af i forvejen, og derfor gør de stigende priser på mad, fornødenheder og varme ekstra ondt. Der er brug for hjælp her og nu – det må bureaukrati og millimeterretfærdighedsregler ikke stå i vejen for. Det er allerede defineret, hvem der kan få ældrechecken, så der skal ikke vedtages nye regler eller laves nye afgrænsninger. IT-systemet er på plads, så det må være nemt at bruge denne ordning og hurtigt sende midler ud til de økonomisk mest sårbare pensionister.

Når friheden skal forsvares, skal vi løfte i flok og Danmark gør sit med sanktionerne mod Rusland. Det er bare ikke alle, der har kræfterne til at løfte lige højt. Vi kan som samfund komme ulighed, ensomhed og fattigdom i forkøbet ved at forøge ældrechecken med en ekstra udbetaling, så sanktionerne ikke sender seniorer, der lever af Folkepensionen, ud i fattigdom.

Emne