Danske Seniorer-projekt får støtte af Nordea-fonden

Millionstøtte sikrer kulturmøder mellem ældre og unge udlændinge ind i 2022

Esther på 90 og Ahmed på 28 år kan sammen med hundredevis af andre frivillige ældre og unge sprogstuderende se frem til at kunne berige hinanden de kommende to år i udvalgte kommuner. Landsorganisationen Danske Seniorer har netop modtaget 4,9 mio. kroner fra Nordea-fonden til i samarbejde med Københavns Universitet og den socialøkonomiske virksomhed Elderlearn at undersøge det landsdækkende potentiale for succesrigt kulturmøde projekt.

Alle ældre kan gøre gavn som frivillige i deres lokalsamfund.

Det er udgangspunktet for et succesfuldt frivillighedsprojekt, som den socialøkonomiske virksomhed Elderlearn har drevet i over to år. Nu undersøges projektets landsdækkende potentiale i form af projektet ’Frivillighed til ALLE ældre’ i samarbejde med Danske Seniorer.

Projektet har allerede vist sit værd i Københavns området, og det kan 90-årige Esther Mortensen fra København og 28-årige Ahmed Magdy, der stammer fra Egypten tale med om.

450 på venteliste

De er blevet matchet via Elderlearn, hvor ældre og udlændinge mødes for at have samtaler på dansk.

I august mødtes de for første gang i Esthers lejlighed i Husum hen over en kop kaffe. Nu mødes de cirka en gang om ugen.

I alt har Elderlearn matchet mere end 1500 udlændinge og ældre i samarbejde med 10 kommuner. Og 450 primært unge udlændinge står på venteliste for at øve det danske sprog og få indblik i dansk kultur via møder med ældre danskere.

En ligeværdig relation

Danske Seniorer og Elderlearn er nu gået sammen om projektet ’Frivillighed til ALLE ældre”. Projektet starter i Holstebro, Sorø, Favrskov og Syddjurs Kommune og vil have fokus på at undersøge hvordan ældre og udlændinge matches effektivt over hele landet, og hvordan lokale seniorforeninger kan inddrages i projektet.

”Hvorvidt man får hjemmehjælp, bor i ældrebolig, på plejehjem eller blot har lyst til at hjælpe, gør ingen forskel. Man skal bare have lysten til at mødes og tale dansk med en sprogstuderende,” siger direktør for Danske Seniorer, Katrine Lester.

”Det er erfaringen, at der opstår en ligeværdig relation gennem samtalen, der også for nogle deltagere fører til udflugter, gåture og andre aktiviteter i lokalområdet,” tilføjer Andreas Reventlow der er den ene med-stifter af Elderlearn.

For Nordea-fonden har det været afgørende, at Danske Seniorer har formået at engagere ældre i det lokale foreningsliv.

”Elderlearn har allerede vist, at det er lykkedes at inkludere en meget bred gruppe af ældre i et fællesskab. Danske Seniorer viser i samarbejde med Elderlearn, at man via ’Frivillighed til ALLE ældre’, kan gøre en positiv forskel for samfundet, for sig selv og for andre gennem hele livet, og at det om alt går vel kan lade sig gøre effektivt i hele landet” siger direktør Henrik Lehmann Andersen fra Nordea-fonden, der støtter gode liv.

Til hele landet

Nicklas Stenfeldt, der er den anden med-stifter af Elderlearn vurderer at støtten vil medvirke til at brede projektet ud til tusindvis af ældre.

”Projektet vil gøre det muligt for Elderlearn at fokusere på at forbedre matching af ældre og udlændinge, så det virkeligt bliver skalérbart til hele landet,” siger han.

For Esther Mortensen handler det om, at hun gerne vil hjælpe:

”Jeg gør det, fordi så synes jeg stadig, jeg kan bruges. Det er rart at gøre noget for andre,” siger hun og taler af erfaring efter et langt, aktivt arbejdsliv som butiksansat, heraf 40 år som billetsælger i DSB. Og hun er glad for matchet med Ahmed: ”Jeg har tillid til ham. Det var min største bekymring, da jeg havde sagt ja, til det her, men det var uden grund”.

Danske Seniorer

Danske Seniorer er en landsorganisation med mere end 400 medlemsforeninger og 90.000 medlemmer. Danske Seniorer arbejder for at fremme foreningslivet, frivillighed og seniorers vilkår.

Elderlearn

-          En socialøkonomisk virksomhed med hovedsæde i København

-          Har de sidste 2 år matchet mere end 1500 udlændinge og ældre

-          Samarbejder i dag med 10 kommuner i hele landet og flere er på vej

-          Omkring 450 udlændinge står i kø til at blive matchet med en ældre

Sådan fungerer Frivillighed til ALLE ældre

Både de ældre og de sprogstuderende udlændinge tilmelder sig på Elderlearn.dk eller ved at ringe på 60560653. Herefter bliver de matchet ud fra afstand til hinanden, ønsket tidsrum og interesser. Når der er fundet et match får begge parter besked, de bliver hjulpet med at arrangere det første møde, får materiale at tale om og der bliver fulgt op på hvordan det går.

Kommunerne Sorø, Favrskov, Syddjurs og Holstebro har allerede tilmeldt sig projektet.

Udskriv Email