Sall Friplejehjem

Sall Friplejehjem er nomineret til prisen Danmarks bedste plejehjem 2023 bl.a. med disse ord:

der bages
Hyggelig dansk fællessang før/efter middagen, der indtages ved flere mindre borde, hvor en ”tovholder” (ansat) leder middagen, ved hvert bord!…

Der er påske- og julefrokoster, sommerfestmiddage m/ musik – julestue-hygge med vafler/æbleskiver! Smugkro (øl/pølser mm) efter gåtur i byen med frivillige!...
...

Her er frokost fællesspisning for alle i huset

På Sall Friplejehjem er frokost fællesspisning for beboere og ansatte, for når alle sætter sig ned og spiser sammen, opstår den gode mulighed for at få en snak om mad, om dagen og livet.

Og den gode stund bliver kun bedre af, at der er udsigt til grønne områder og indhegningerne med husets geder og høns.

Morgenmad i eget tempo

Morgenmaden serveres i det åbne køkken-alrum, husets hjerte. Herfra kan beboerne følge arbejdet i køkkenet, snakke med om amd og måltider og ikke mindst glæde sig over duften af dagens varme måltid - eller af dagens brød eller kager.

På Friplejehjemmet deles man om opgaverne, fx er det pedel Ejvind eller ”chefen selv”, plejehjemsleder Gitte Kynde, der stiller morgenmad frem kl. 7.00 til de beboere, der står tidligt op. Derefter er der løbende servering indtil kl. 10.30 i takt med, at de øvrige beboere står op.

Og når beboerne kan følge arbejdet i køkkenet bliver de også inspireret til at give deres besyv med til madplanen - og til at byde ind med en håndsrækning i det omfang de kan. Det er filosofien bag Sall Friplejehjem: 

"Det handler om at fortsætte med at leve livet som man ønsker og har været vant til, nu bare i andre omgivelser”, som Gitte siger. Hun er vild med, at hun kan prioritere at være en del af hverdagen på plejehjemmet.

”Det synes jeg er skønt!”, siger hun. 

collage Sall Friplehjem
På Sall Friplejehjem skal alle have lov til det, de kan

Beboerne er med i alt

At give en hånd med i køkkenet er en stor del af beboernes hverdag. ”Vi kan se, at det styrker oplevelsen af fællesskab at være med i de ting, man kan”, siger Gitte.

Nogle kan mere end andre – og vil gerne med, når vi fx slagter kyllinger vores egne opdrættede kyllinger. Andre kan være med til at bare småkager – og de bages gerne efter beboernes opskrifter.

”Vi har en beboer på 101, som har givet os sin opskrift. Hun kan selv hjælpe til med bagningen og har et godt overblik over produktionen”, smiler Gitte.

Nogle gange starter aktiviteten med en udflugt fx til en æbleplantage i nærheden for at hente æbler. Så kommer der gang i skrælleknivene, så der kan bages æbletærte til kaffen og koges æblegrød til fryseren eller laves æblecider og æblesnaps.

 

Beboermøde-festmiddag er fantastiks
2 i 1: På Sall Friplejehjem er b eboermøde lig med 3-retters menu og fest 

Beboermøde med festmiddag

Hver måned er der beboermøde med 3-retters festmiddag, garneret med en snak om, hvad der er planlagt for den kommende tid.

”Det er her vi få beboernes gode ideer til madplanen eller til ture. Det glæder alle sig altid meget til”, siger Gitte.

 

 

 

 

 

 

Fra indstillingen

Sall Friplejehjem blev indstillet til prisen Danmarks bedste plejehjem med bl.a. disse ord:

Hyggelig dansk fællessang før/efter middagen, der indtages ved flere mindre borde, hvor en ”tovholder” (ansat) leder middagen, ved hvert bord!”…

”Der er påske- julefrokoster, sommerfestmiddage m/ musik – julestue-hygge med vafler/æbleskiver! Smugkro (øl/pølser mm) efter gåtur i byen med frivillige!”

Gå tilbage til afstemningen