Plejecenter Teglgården
Plejecenter Teglgården er nomineret til prisen Danmarks bedste plejehjem 2023 bl.a. med disse ord:
Økonomi til økologi og fredagsdrinks
Beboerne på Plejecentret Teglgården får altid to retter – og det skal ikke være noget nymodens pjat med forretter. Hovedret og dessert tak!
”Vores beboere kan bedst lide traditionelle retter – og hos os er det sådan, at når man har fødselsdag må man bestemme menuen. Det er lidt sjovt, hvad de vælger: frikadeller med brun sovs og citronfromage til dessert det bedste. Og lagkage til kaffen … eller kringle”, fortæller plejecenterleder Heidi Jensen.
Men der findes også mere ekstravagante ønsker på fødselsdagen: ”En beboer ønskede stegte ål til sin fødselsdag, og der måtte vi være lidt kreative, men han fik selvfølgelig hans ønske opfyldt”, tilføjer Heidi.
Til gengæld er fredagsdrinks ikke noget, man behøver at ønske - det kommer næsten af sig selv. Skønne kolde drinks - også alkoholfrie!
Så ved beboerne, at det er fredag - og snart weekend. Det giver følelsen af, stadig at være en del af den almindelige hverdag.
Leve-bo-miljøer
Teglgården har 25 beboere og er indrettet efter leve-bo-miljø-konceptet med åbne køkkener i direkte forbindelse til spise- og opholdsstue og beboernes lejligheder. Sådan kan beboerne nemt følge med i hverdagen i køkkenet – lige fra brødbagning til madlavning – og glæde sig over duften.
”Vi får altid to retter – hovedret og dessert”, fortæller Heidi og tilføjer, at det ikke skal være noget af det ”nymodens pjat” med forretter!
Og det hænder, at der bliver serveret noget ”meget” nyt, for den ene af husets to kokke kommer fra et job på en restaurant og tænker mere i grønne måltider. Nogle beboere synes, det er helt fint at prøve noget nyt, og er noget lidt for ”moderne” får kokken tilbagemelding straks.
Her hjælper bønner
Teglgårdens to kokke tænker meget i at undgå madspild, på den måde kan fx kartofler fra dagen før sagtens lande i brød og boller. Og hvide bønner er et hit; både for økonomien og fordøjelsen.
”Vi er også med i projekt ’Økonomi til økologi’, hvor vi bl.a. har haft besøg af en kok, der underviste i ’stræk farsen’ – og viste, hvordan fx hvide bønner (næsten) kan bruges i alt. Økologisk kød er dyrt, så skal man have råd til økologi et sted som her, skal man tænke kreativt”, fortæller Heidi.
Og heldigvis er beboerne glade for det.
En effekt af projektet er, at alle kommunens ernæringsassistenter og kokke mødes flere gange om året for at lære af hinanden og dele erfaringer.
”Det har givet alle et løft. Der er meget god viden at hente fra kolleger både, når det handler om mad og om at få økonomien til at holde. Køkkenpigerne har aldrig haft så stort et netværk”, siger hun.
Måltidet
”Vi gør meget ud af borddækning – med servietter og faste pladser med bordkort til dem, der har brug for det. Sådan bliver måltidet også en hyggestund og vi oplever at en del bliver siddende og snakke efter maden”, fortæller plejecenterlederen. De vigtigt, at der er tid til at snakke om vejr og vind.
Om middagen slutter måltidet med en sang eller to, inden nogle går ind for at få en middagslur og andre bliver siddende og får en snak.
Fester på stribe
På Teglgården misser man ingen anledning til en god fest. Der er sommerfest, familiefest i oktober og julefest i december … nå ja, og så er der alle de vigtige sportspræstationer, der skal fejres – og Dronningens fødselsdag m.m.
Og når veteranklubben kommer forbi med deres skønne gamle biler, så er der kolde øl og sodavand på plænen og god tid til at nyde synet og ”sparke dæk”…
”Ved sommerfesten bød kokkene på buffet. Det tænkte jeg godt nok, måtte blive lidt besværligt for dem i kørestol og med rollator. Men de syntes det var så spændende med alle de flotte fade med farvestrålende salater”, fortæller Heidi, hvis bekymring blev gjort til skamme.
Madkurv og sejltur
Teglgården har en bus til rådighed hver anden uge, så når kommunen inviterer på gratis tur for ældre, pakker køkkenet en lækker madkurv og så tager de som kan og vil på tur – fx på Sejltur med Svanen … eller på løvspringstur i bus.
”Beboerne elsker en tur ud i det blå – og bare se på naturen”, siger Heidi.