Plejecenter Hjørnegården

Plejecenter Hjørnegården er nomineret til prisen Danmarks bedste plejehjem 2023 bl.a. med disse ord:

Hjørnegården gør meget ud af at hygge om beboerne … Morgenbrød bages i afdelingerne, så duften spredes og sanserne skærpes… Der er tilbud om mellemmåltider om formiddag og eftermiddag, dette giver især de småt spisende beboere mulighed, for ekstra energi.

Der står en bar-vogn fremme med et udvalg af vin, sherry, likør og andre drikke, denne kan altid benyttes og der kan tilbydes et lille glas, hvis der skulle være en tør plet i halsen!...
...

Her synger de før alle måltider

De har vendt op og ned på middags- og aftensmad, de inviterer beboerne til bords, har kun porcelæn med farver… og så er de pilotprojekt for hele kommunen.

På det lille plejehjem Hjørnegården i Bredebro ved Tønder er der dug på bordet, servietter til alle måltider, bordkort og en sang før maden. Og så har de byttet om på varm mad til middag og brød til aften.

Og sidstnævnte har flere gode effekter: hverdagen på plejehjemmet ligner almindelige familiers hverdag, og er et godt samtaleemne, når pårørende har været på besøg og skal hjem og lave aftensmad. Varm mad til aften lokker flere til at spise godt og til at sidde længere oppe om aftenen.

Sang for sjæl og krop

Sang før maden er tjener flere formål. Det spreder glæde – som vi før har konstateret: man kan ikke være sur når man sygner – og sang styrker fællesskabet.

Og så er det et fikst biologisk trick: Sang fremmer nemlig både spytproduktionen og fordøjelsen. Og dermed med til at beboere med synkebesvær fejlsynker mindre, fortæller de i Bredebro.

Webinar satte skub i ideerne

Et webinar i 2021 om uplanlagt vægttab satte skub i tankerne.

”Det blev til en hel masse overvejelser om, hvad vi kan gøre for her for at forebygge uplanlagt vægttab hos vores beboere”, fortæller plejehjemsleder Susanne Friis. Det blev starten på et kostprojekt, der satte fokus på, hvad beboerne synes er vigtigt ved det gode måltid. ”Vi fik lavet et spørgeskema, som beboerne svarede på enten selv, med deres pårørende eller en medarbejder”, fortæller hun videre.

Svarene var entydige: dug på bordet, friske blomster, at de føler sig inviteret og ved, hvor de skal sidde.

Vi inviterer

”Det betyder, at vi i hverdagen bevidst bruger ordet inviteret. Hvis en af vores beboere ikke af sig selv kommer til fx eftermiddagskaffe, så banker vi lige på og spørger, om alt er ok”, fortæller hun og giver et eksempel. ”Nogle gange kan det være svært at komme af sted alene, selvom man bor i et stort hus med mange andre. Hvis jeg så siger: ’Jeg vil gerne invitere dig med op til kaffe’, så vil de måske gerne alligevel. En svarede en dag ’Går du så med?’ og da jeg sagde ja, ’Så vil jeg gerne, svarede han’.”

Dug dæmper lyde og skaber god stemning

Bord med farver

”Nu vi har farvede damaskduge på bordene – og ja, vi vasker ofte”, siger hun med et smil. Der foldes servietter til hvert måltid – oftest af nogle beboere, det hvide porcelæn er skifte ud med service i blå farver eller med mønstrede kanter. Der er bordkort og faste pladser, så man sidder sammen med de samme.

”Ja, det er dyrt at udskifte porcelæn”, indrømmer Susanne Friis og tilføjer, at plejehjemmet har været så heldig at arve en sum fra en tidligere beboer, der bestemte, at pengene skulle være til glæde for beboerne.

 

 

 

 

Hygge er vigtig

Hygge er vigtig

”Vi prøver at matche beboerne, så måltidet bliver en hyggelig stund for alle”, fortæller Susanne. Det bidrager de nye spisevaner med frokost til middag og varm mad til aften også til:

”Før oplevede vi, at der var for kort tid mellem morgenmad og middag, så beboerne spiste mindre, blev hurtigere sultne igen og brød til aften, mætter ikke så godt som varm mad”, fortæller Susanne.

Aftensmaden består i dag oftest af en hovedret og en dessert, som mange gemmer til aftenkaffen ved 20-20.30-tiden.

 

Brunch er et hit

Et særligt yndet måltid er brunch, som tilbydes med jævne mellemrum. ”Det betyder meget for vores beboere. Det kan nemt vare et par timer eller mere”, fortæller plejehjemslederen.

”Personalet sætter sig med beboerne. Det giver ro og nærvær og tid til en snak – eller få den ene og anden beboer til at fortælle historier fra deres eget liv. Det kan godt være en aha-oplevelse for os ansatte”, siger Susanne.

Fra forsøg til fast rutine

Det hele startede som forsøg over en 3 ugers periode i oktober 2022, hvor urene stilles om til vintertid. Ikke alle var lige begejstrede, men personalet oplevede, at beboerne generelt sov bedre om natten.

”Først tænkte vi, at det hang sammen med omstilling til vintertid, men vi besluttede at fortsætte og så samme effekt efter det første år”, fortæller plejehjemslederen. I dag er beboerne glade for den nye rutine.

Dagen starter nu med en morgenmadsbuffet med brød bagt i huset samme morgen. Til frokost er der smurt brød med pålægsfade og til de beboere, der er hårdt ramt af fx demens, serveres brød med pålæg og pynten placeret ved siden af. Aftensmaden indtages ved 18-tiden og det er aftenvagten, der klarer tilberedningen og ved 20-20.30-tiden er der aftenkaffe.

Og skulle der opstå en ”tør plet” i halsen, har Hjørnegården sågar en barvogn med drikkevarer, der hurtigt kan give lindring.

Ostebord signalerer weekend
Weekendhygge på Hjørnegården

Kostråd giver mere selvbestemmelse

Hjørnegårdens beboere, køkkenpersonale og plejepersonale, der sammen planlægger tiltag, det giver mere livskvalitet at være medbestemmende. Og hvis noget skal ændres er beboerne medbestemmende til ønskekost.  Der sidder også 2 repræsentanter for kommunens Ældreråd med i kostrådets arbejdsgruppe.

”Og vi inviterer også Ældrerådet med til vores maddage, hvor vi laver maden i fællesskab med beboerne og senere inviteres til fælles spisning. Det har givet medlemmerne et andet syn på, hvordan det er at være beboer på et plejecenter”, fortæller Susanne Friis.

Den tætte kontakt til Ældrerådet har også en anden funktion, nemlig at skaffe sig fortalere.

Lokale ambassadører

Det handler om at give de mennesker, der er med til at påvirke beslutningstagerne i kommunen, konkret viden om, hvad det vil sige at være beboer på et plejehjem.

”Det har givet nogle af medlemmerne et andet billede af plejecentre”, fortæller Susanne ikke uden stolthed. Og helt naturligt kommer ældrerådsmedlemmerne til at fungere som ambassadører for det gode plejehjem.

Lille og ideelt

Hjørnegården er et lille sted med 22 faste boliger og 2 er aflastningspladser.

”Et ideelt sted at samle erfaringer med, hvordan ændringer i dagsrytmen kan forebygge uplanlagt vægttab og fremme beboernes trivsel”, konstaterer Susanne, der sammen med leder af Tønders fælleskøkken Rita Christophson står for projektet og nu har lavet et inspirationskatalog til de øvrige plejehjem i kommunen.

Gå tilbage til afstemningen