Plejecenter Frydenholm

Plejecenter Frydenholm er nomineret til prisen Danmarks bedste plejehjem 2023 bl.a. med disse ord:

Mad og måltider bruges til at give omsorg, som bl.a. kommer af personalets viden om beboerens livretter og madønsker. Efter frokost serveres der en lille anretning med frisk frugt og ost.

Et hold ernæringsassistenter laver maden fra bunden f.eks. suppe, hvor der skæres friske urter for at give fylde og smag. Den dejlige duft fra køkkenet stimulerer appetitten, og der tages hensyn til særlige kost-behov og til beboernes ønsker til menuen...
...

Medarbejdere er ”ressource-detektiver”

Leve-bo-miljøer og egen køkkenhave gør madlavningen til en aktivitet, beboerne kan deltage i på det nye Plejecenter Frydenholm.

”Vi ved jo, at noget af det, der bidrager allermest til sundhed og trivsel er, at få lov til at være noget for andre”, siger centerchef Signe Lillegaard Haldgran. Bl.a. derfor er det nye Plejecenter Frydenholm indrettet efter leve-bo-miljø-konceptet, hvor beboerne kan følge med i og tage aktivt del i hverdagen – med det, de kan.

”Man er jo stadig det samme menneske, selvom man flytter på plejehjem. Vi har vores identitet, forskellig baggrund. Det handler om værdighed.  Vi er jo stadig de samme mennesker”, siger hun. Derfor er det også vigtigt, at man får lov til at bidrage.

”Det handler om at skabe en hjemlig stemning og lade dem som vil og kan give en hånd med”, fortæller centerchef Signe Lillegaard Haldgran.

På skrælleholdet - Frydenholm
Frydenholm har sit eget ”skrællehold”, der klarer kartoffelskrælning eller giver en hånd med, når der er samlet æbler til dessert eller grød.

Så gælder det for personalet om at være ressourcedetektiver, dvs. sige at finde ud af, hvad hver enkelt beboer kan og ønsker at bidrage med. Det lykkes så godt, at huset har flere ”skrællehold”.

Andre hjælper med køkkenhaven, småkagebagning eller når der skal lave Irish Coffee til en filmaften.

Køkkenet er hjertet

Frydenholm er et stort plejecenter med 59 boliger – fordelt på 3 etager med eget køkken i hver afdeling i åben forbindelse til spise- og dagligstuen. Med flot udsigt til det grønne område og stisystemet og ikke mindst til centrets egen køkkenhave.

”Den er ernæringsassistenternes idé og fortjeneste”, siger Signe og tilføjer ikke uden stolthed, at husets fem ernæringsassistenter har være med fra starten for 7 år siden, da det nye plejecenter blev bygget.

Frugter fra egen have

Årstiderne på bordet

Menuen følger årstiderne, og grøntsager høstes i egen køkkenhave eller ved indkøb af stort set økologiske råvarer.

 

 

 

Duften af mad

Mindst to gange om dagen spreder duften af mad sig i huset, nemlig når ernæringsassistenterne tilbereder den varme mad om formiddagen.

Med åbne køkkener lige midt i spise- og dagligstuen kan alle følge med i madlavningen. Og nyde duften.

”Vi spiser den varme mad om aftenen”, fortæller Signe. Og det er aftenvagten, der gør den færdig og serverer den. Det giver både tid til hygge og en god nattesøvn, tilføjer hun.

Og alt er lavet på dagen, understreger hun.

Pårørende må spise med

Her må de pårørende spise med, de betaler selv måltidet og det sker så ofte, at ernæringsassistenterne efterhånden kender de pårørende lige så godt som.

”Det sker, at de tjekker menuplanen og siger, dén dag vil vi gerne komme”, griner Signe.

Frisat plejehjem

Rudersdal Kommune, som Frydenholm hører hjemme i, har valgt at ’frisætte’ alle deres plejecentre, hvilket betyder at centrene har øget selvbestemmelse og ansvar for at skabe sammenhæng på tværs. Der er fjernet to ledelseslag, så plejecentret refererer direkte til direktionen i kommunen.

”Vi har også ’frisat’ vores ernæringsassistenter, og selv om vi bruger en god del økologiske råvarer, så holder de budgetterne”, fortæller centerchefen. Det kan også have noget at gøre med, at de er meget bevidste om at mindske madspild, bl.a. kommer der tit rester fra kartofler eller ris i brødet der serveres, og det kan beboerne godt lide.

Øko-bronze

Plejecenter Frydenholm er blandt de ca. 3.500 spisesteder, der har tilmeldt sig den frivillige, statskontrollerede mærkningsordning Det Økologiske Spisemærke. Det findes i tre udgaver; guld (90-100%), sølv (60-90%) og bronze (30-60%).

”Vi har indtil for kort tid siden haft sølvmærket, og det giver blod på tanden at ville genvinde den mærkning igen”, fortæller Signe.

De store knive...
Og skrælleholdet griber gerne til de store knive... 

Gå tilbage til afstemningen