Dine ører er din hjernes antenner

Når de ikke virker rigtigt, får din hjerne ikke nok at arbejde med – og det betyder, at den får svært ved at opretholde sin normale funktion – og det kan i sidste ende betyde, at risikoen for at udvikle demens tredobles. Lyder det mærkeligt?

Hørelse

Det er det ikke.

Dårlig hørelse øger risiko for demens

Ny forskning viser nemlig, at vi hører med hjernen, ørerne indfanger bare lyden – men det er din hjerne, der giver mening til den lyd, du hører. Forskerne har identificeret 12 faktorer, der øger risikoen for at mennesker udvikler demens. Blandt disse risikofaktorer er høretab: Selv et moderat høretab kan tredoble risikoen for at udvikle demens. Den gode nyhed er, at risikoen er modificerbar, dvs. den kan ændres: Du kan altså selv gøre noget for at mindske risikoen.

Ører er som antenner

Det handler om, at dine ører, som skal opfange lyden, skal have de bedste betingelser, så hjernen kan genkende lydene og få dem til at give mening for dig. Lidt ligesom antennen til dit tv gjorde i gamle dage: Før alting blev digitalt, fik vi tv-signaler via en antenne, som sad på husets tag. Signalet gik oftest lige igennem og skærmen viste fine billeder. Men det kunne ske, at fx en due slog sig ned på antennen, og så gav det forstyrrelser i signalet. Billedet flimrede – eller der kom ”sne” på skærmen. Det samme sker, når dine ører ikke opfanger lyde rigtigt. Din hjerne kan ikke få lydene til at give mening – og i begyndelsen gætter du dig måske til rette – og måske siger du: ”Hvad vrøvler du om?” – ”Hvorfor mumler du?” – og det kan jo også være tilfældet, men ikke hvis det bliver ved.

Hjernen kommer på overarbejde

Så hvis du opdager, at du begynder at høre dårligere, og ikke gør noget ved det, sender du din hjerne på overarbejde, det gør den (og dig) mentalt træt. Hvis høretabet forværres, kommer der færre og færre signaler ind til hjernen. Dvs., du snyder den for de arbejdsopgaver, lyden plejer at give den. Det kan føre til det, der kaldes kognitiv tilbagegang, som i sidste ende kan medføre demens.

Hører du dårligt? – så er du ikke alene

Høretab er nemlig den tredje mest almindelige sundhedslidelse blandt voksne. Det betyder, at hver femte voksne har et høretab. Det tager herefter mellem 7 og 10 år, inden personer med høretab søger hjælp. Med denne nye viden i baghovedet er det tankevækkende, at 80% af de 55-74-årige, som kan have gavn af høreapparater, enten ikke bruger dem (selvom de har dem) – eller slet ikke får høretabet behandlet.   

Dokumenter