dame med computer

Svindlerne mailer, SMS’er og ringer til dig

Digitalisering, Seniorliv

Vi lever i en tid, som på mange måder er højsæson for svindel. Husk derfor at forholde dig kritisk til SMS’er, mails og telefonopkald. For tiden udgiver svindlerne sig ofte for at være fra dit energiselskab eller lignende.

Vi lever på mange måder i højsæsonen for online svindel. Netop i disse år, hvor der presses på med digitaliseringen, skal stadig flere borgere vænne sig til den digitale hverdag. Flere vænner sig til de digitale løsninger og hvordan man færdes sikkert på både telefon og computer. Men mange er stadig i risikogruppen for at blive snydt. Denne artikel er en række gode råd til alle og enhver med en computer og telefon, som ønsker at gardere sig mod online svindel.

Forskellige former for svindel

Det er godt at være opmærksom på alle de relevante måder, du kan blive udsat for svindel. 

Online shopping – Pas på hjemmesider med alt for lave priser

Køb aldrig produkter fra hjemmesider, som indeholder stavefejl eller tekster, som ligner, at de er skrevet af en maskine. Vær opmærksom på en unaturlig lav pris (typisk et tegn på, at det er for godt et tilbud til at være sandt). Tjek om hjemmesiden er anmeldt på ”Trustpilot-hjemmesiden”, her anmelder andre hjemmesiden. Typisk er de første hjemmesider, der popper op, når du søger eks. på ”tøj”, ”bildæk” eller lignende, anerkendte og sikre hjemmesider.

SMS’er, mails og beskeder på de sociale medier – Klik aldrig på links og send ikke personlige oplysninger

Vær på vagt over for SMS’er og mails, der indeholder links. Tryk aldrig på links, ved mindre du er helt sikker på afsenderen. At modtage mails eller SMS’er er ikke farligt i sig selv, men det kan det blive ved at klikke på links, der er tilknyttede enten en mail eller SMS. Hvis der efterspørges personlige oplysninger som CPR-nummer, kortnummer, koder eller lignende, er det højst sandsynligt svindel. Stavefejl eller lignende er næsten altid tegn på svindel.

OBS: Hold øje med mailadresser på evt. afsendere. Stemmer den ikke overens med navnet på afsenderen eller er den lang og kompliceret? Så er det typisk tegn på svindel. Er du i tvivl, så ring den mulige organisation op på deres hovednummer i stedet for at svare på mails eller SMS’er. Det er meget sikrere i længden. Det samme, hvis der skrives til dig fra social-medie profiler, du ikke kender eks. på Facebook. Lad vær med at svare og klik aldrig på deres links. Nogle gange bruger de billeder fra dine venners profiler, så tjek altid brugeren på afsenderen. Er din eller dine bekendtes profil blevet hacket eller kopieret, så kontakt altid det sociale medie eks. Facebook og oplys dem. Oplys også gerne dine bekendte, som er blevet udsat for forfalskning af deres profil, så de kan handle på det.

Opkald fra udlandet eller ukendte numre

Opkald fra udenlandske numre er som regel svindel eller reklame. Så tag aldrig telefonen eller læg på, hvis du ikke genkender stemmen i opkaldet. Nogle svindlere benytter danske telefonnumre, så her er det ekstra vigtigt at genkende stemmen i opkaldet.

Investeringssvindel

Kontaktes du af en profil eller en annonce, som lover dig højt afkast på dine investeringer, skal man altid være påpasselig. Stol aldrig på ukendte sider. Hold dig som udgangspunkt til velkendte banker og investeringsplatforme ved mindre, at du er 100 % sikker på afsenderens troværdighed.