teateranmeldelse: En folkefjende

Fra Folkehelt til Folkefjende - Nørrebro Teater og Søren Pilmark har gjort det igen - skabt en forestilling, man bare må se!

folkefjende

Med en sprudlende ny-opsætning af Henrik Ibsens 'En Folkefjende' fra 1882, instrueret af den kun 34-årige Viktor Tjerneld, er stykket så aktuelt som nogensinde.

Pilmark leverer en pragtpræstation som lægen der opdager, at vandet i byens nye kurbad er sundhedsfarligt, men kommer til kort overfor de økonomiske og personlige interesser, der forhindrer ham i at få gjort noget ved det  - ja, er det ikke en historie, der i mange udgaver kunne/kan finde sted i dagens Danmark?

Kan Ibsen være morsom? Ja, det er han i denne forestilling, hvor teksten er omarbejdet med diverse hip til vor tid, som når journalisten er ligeglad med historien og mennesket bag, bare den skaffer ham en Cavling pris - blot en af mange nutidige hentydninger. Nok er teksten nybearbejdet - men hele historien  og  de forskellige personers karakter og motiver er ligeså skarpt og tydeligt tegnet som Ibsen skrev dem i 1882, godt hjulpet på vej af en stab af fremragende skuespillere. Det er Ibsens genialitet der gør, at denne forestilling er lige så vedkommende  i dag, som da den blev opført for første gang for knap 150 år siden - sørgeligt, men sandt.

Men man morer sig dejligt under forestillingen, mens den ene afsløring efter den anden af økonomiske og personlige interesser kommer for en dag - lige til det øjeblik, da man som publikum selv bliver en del af forestillingen og må spørge sig selv - hvordan ville du have handlet - hvordan handler du i dagens Danmark?

Det er teater, når det er allerbedst - morsomt mens det står på - og tankevækkende bagefter. 

Forestillingen spiller til og med den 23/10 2021 - gå endelig ind og se den og husk, at medlemmer af Danske Seniorer ovenikøbet får 15 % rabat på billetprisen. 

Anmeldt af frivillig kulturanmelder Kirsten Köneke, september 2021

Udskriv E-mail