Mundbind, stetoskop  og hjerte

Nye anbefalinger til sundhedsvæsenet

Sundhed

Kommission kommer med 20 konkrete forslag til et bedre sundhedsvæsen.

Vi har i Danske Seniorer i den seneste tid haft fokus på kommissioner. Der bliver nemlig nedsat historisk mange kommissioner og ekspertgrupper, der skal komme med anbefalinger til fremtidens velfærdssamfund.  

Robusthedskommissionen blev nedsat i august 2022 med henblik på at komme med anbefalinger til, hvordan der bliver mere tid til kerneopgaven i sundhedsvæsenet og hvordan sundhedssystemet gøres mere robust i fremtiden. Anbefalingerne skal afhjælpe en situation med flere ældre, højere forventninger og mindre sundhedspersonale i den danske befolkning. 

I dag præsenterede formanden for kommissionen, Søren Brostrøm, kommissionens anbefalinger. Der er i alt 20 anbefalinger, som er udledt af seks præmisser, som kommissionen har arbejdet under.

"Alle skal ikke have det samme" 

Der skal differentieres mere mellem borgerne i sundhedsvæsenet i fremtiden. Kommissionen peger på, at der i højere grad skal skelnes mellem ressourcesvage borgere, som har behov for mere hjælp, og ressourcestærke borgere, som kan varetage mere egenomsorg. For eksempel kan en borger ved brug af digital teknologi varetage en del af sit eget sygdomsforløb uden fysisk konsultation. 

En del af strategien er også at nedsætte et nationalt prioriteringsråd, som blandt andet skal nedbringe antallet af uhensigtsmæssige behandlinger over en bred kam. Det vurderes at helt op til en femtedel af sundhedsudgifterne går til overdiagnostik, behandlinger med lav effekt eller behandlinger med for højt specialiseringsniveau. 

Også uhensigtsmæssig dokumentation skal ifølge kommissionen kigges efter i sømmene og så vidt muligt minimeres. 

Flere skal hjælpe til med vagterne

Ekstravagter og vagter på skæve tidspunkter - F.eks. weekend- og aftenvagter, tages af en for lille gruppe medarbejdere. Flere skal bidrage, også på tværs af generationer. Flere faggrupper skal derfor også kunne byde ind på konkrete vagter end i dag. 

Det indebærer, at faglige siloer brydes ned, så arbejdsopgaver ikke længere udelukkende varetages af én medarbejdergruppe, men spredes ud på flere. Det kan f.eks. være lægesekretærer, som påtager sig administrative opgaver fra sygeplejerskerne, som dermed kan fokusere på de borgernære opgaver. Flere unge skal ligeledes introduceres til sektoren via praktik, fritidsjob, studiejob osv. Også de skal hjælpe til med praktiske opgaver. Kommissionen nævner ydermere, at sundhedsuddannelserne skal være mere fleksible, med muligheder for bedre karriereveje og at skifte spor undervejs. 

Det nævnes også, at karriereveje, forfremmelser og kompetenceudvikling skal knyttes mere til det borgernære arbejde. Med andre ord, skal det ikke udelukkende være parkering ved et skrivebord, der sikrer den højeste stilling med den bedste løn i fremtiden. 

Bedre forebyggelse

Sundhedsvæsenet vil i fremtiden særligt blive presset af flere kronikere og folk med multisygdom. Kommissionen peger derfor på, at der er dokumenterede effekter ved tidlige indsatser, som forebygger sygdomme og dermed mindsker presset på sundhedsvæsenet på længere sigt. 

Derfor skal f.eks. praksissektor og kommuner (f.eks. med visitationer) hjælpe de borgere, som endnu ikke har brug for specialiseret hjælp på hospitalet. Der skal også fortsat fokus på strukturel forebyggelse, altså arbejdet med at f.eks. unge generelt ryger og drikker mindre fremtiden.

"Digitalt og teknologisk først" 

Sundhedsvæsenet skal blive langt bedre til at inkludere teknologier og digitale løsninger med dokumenteret effekt, ifølge kommissionen. Standardiserede opgaver, der ikke kræver meget borgerkontakt, skal derfor målrettet varetages mere digitalt. Princippet kaldes "digitalt og teknologisk først". 

Det anbefales også, at der gøres mere for at forbedre de digitale kompetencer blandt medarbejderne f.eks. ved nye fag på uddannelserne, samt at der gøres plads til bedre informationsdeling mellem forskellige dele af sundhedsvæsenet indenfor lovgivningen. 

Der er også nedsat en "sundhedsstrukturkommission", der skal komme med anbefalinger til indretningen og organiseringen af fremtidens sundhedsvæsen. Anbefalingerne fra denne kommission, må vi dog stadig vente på. 

Emne