Mundbind, stetoskop  og hjerte

Ny lov skal give bedre lægedækning i områder med lægemangel

Sundhed

Krav til kommunale sundhedstilbud, smidigere regler for at drive regionsklinikker og et særligt økonomisk vederlag til læger i områder med lægemangel. Det er nogle af hovedpunkter i en ny lov, som skal styrke det nære sundhedsvæsen.

Den nye lov skal bidrage til regeringens ambition om at styrke det nære sundhedsvæsen på tværs af landet. Lovforslaget blev vedtaget enstemmigt af samtlige partier i Folketinget. 

Loven skal blandt andet bane vejen for en national kvalitetsplan. Derfor giver loven nu lovhjemmel til at fastsætte krav til kommunernes lokale sundhedstilbud. Samtidig skal loven skabe bedre muligheder for tværkommunalt samarbejde om visitation til kommunal sygepleje og akutfunktioner. Sundhedsministeren uddyber de nye krav til kommunerne i en pressemeddelelse på ministeriets hjemmeside. 

Vi baner også vejen for en kvalitetsplan med konkrete krav og anbefalinger til de kommunale sundhedsindsatser, f.eks. til de kommunale akutfunktioner og patientrettede forebyggelsestilbud. Det vil styrke det nære sundhedsvæsen.
Sophie Løhde, indenrigs- og sundhedsminister

Foruden krav og anbefalinger til kommunerne, skal loven også afhjælpe lægemangel på tværs af landet. Blandt andet smidiggør loven regionernes mulighed for både etablering og drift af regionsklinikker. Den nye lov giver også mulighed for at fastsætte kriterier for fordelingen af uddannelsesforløb i speciallægeuddannelsen. 

Sidste, men ikke mindst, skal et nyt særligt økonomisk vederlag give læger i områder med lægemangel, mulighed for en midlertidig ekstraydelse til etablerings- eller praksispersonaleudgifter. Det er regionsrådene, der kan indgå sådanne aftaler frem mod år 2033. 

Læs mere om lovforslaget her: https://sum.dk/nyheder/2023/juni/ny-lovgivning-baner-vejen-for-en-national-kvalitetsplan-og-bedre-laegedaekning

Emne