Portrætbillede af May-Brit Horst

Hvordan bliver man en god pårørende til en senior?

Pårørende

May-Brit Horst er kredsformand i Danske Seniorer. Hun kender ældreplejen bedre end sin egen bukselomme og giver i sin kronik nogle vise råd til pårørende til seniorer.

Kronik af kredsformand for Danske Seniorer på Lolland-Falster, May-Brit Horst. Publiceret i Nordvestnyt d. 23-08-2023. 

Efter otte år som formand for ældrerådet i Lolland Kommune, to år som kredsformand i Danske Seniorer på Lolland-Falster og med en mor, der var leder i hjemmeplejen i flere år, har jeg fulgt udviklingen af ældreplejen tæt over årene. Noget, der er blevet mere vigtigt med tiden, er samarbejdet med de pårørende. Et samarbejde, som rummer et stort potentiale. 

Fremtidens velfærdssamfund vil forandre sig. Det gælder også ældreplejen. Manglen på personale, samt flere ældre, vil stille nye krav til, hvordan vi indretter den service, vi yder til vores seniorer. De pårørende – hvad enten det er familie, venner eller civilsamfund – vil spille en større rolle i fremtiden. 

Derfor er det mere relevant end nogensinde at tale om, hvordan man bliver en god pårørende for sine nærmeste. Hvad enten det er ens gamle mor, ægtefælle eller blot mangeårige nabo, er det vigtigt, at man både forbedrer den ældres hverdag, men også at man har sig selv med igennem hele forløbet. Man kan nemlig godt udvikle et forhold, hvor den ældre får en højere livskvalitet og glæde i hverdagen samtidig med, at man som pårørende trives, både mentalt og fysisk. Det vil jeg her komme med nogle forslag til, hvordan man lykkedes med.

Hvis ens nærmeste er visiteret til en ældrebolig eller et plejecenter, er det ofte fordi, at vedkommende er plejekrævende. Den personlige pleje tager vores SOSU’er sig således af. Vi pårørende kan dog spille en stor rolle med den praktiske hjælp og den basale menneskelige omsorg. Omsorgen starter ved det faste besøg. Sørg for at aftale med dine nærmeste, hvornår du besøger dem f.eks. på plejehjemmet. Aftalerne kan være ugentlige, månedlige eller sjældnere, men sørg for at have nogle faste rutiner sammen. Hav også nogle aktiviteter i baghånden, som I altid kan lave sammen f.eks. oplæsning af en bog eller at synge sammen. Tænk også på at hjælpe vores dygtige SOSU’er lidt med den praktiske hverdagshjælp. Hvis du ser, at der er blevet lidt støvet på bogreolen eller blomsterne i vindueskarmen er blevet visne, så tag selv fat i støvekluden eller vand blomsterne. Det vil både din nærmeste og sundhedshjælper blive glade for. Sæt gerne tid af til at vende din nærmestes situation med ledelsen, måske en gang hvert halve år. Du kan også prøve at samarbejde med andre pårørende, så I kan hjælpe hinanden.

Som hjemmeboende ægtepar, hvor den ene er syg og har behov for daglig hjælp, er jeg helt overbevist om, at mange gør rigtig meget. Alene det, at der er et anden menneske til stede i boligen det meste af døgnet gør en forskel, for den der har brug nærhed og hjælp. Og det der gøres i hverdagen, er at tilberede og servere mad, hjælpe med påklædningen osv. Et samliv med en dement er til tider et 24/7 job, og her skal vi passe på at den ”raske” ikke bliver syg og nedslidt. Her skal der være tilbud om aflastning. En ferie-aflastnings-plads er nødvendig her. Igen, husk dig selv i processen. Udover at hjælpe med praktisk hjælp, er det digitale og kontakt til myndigheder, bank osv. meget vigtigt at lære at arbejde med. MitID, betalingsservice, kontakten til kommunen, fornyelse af recepter, apps, mobilepay mv. Alt sammen kan gøre jeres hverdag nemmere, men lav en arbejdsfordeling. Hvis I har et IT-kyndigt barn eller barnebarn, så benyt jer af deres hjælp til at komme i gang.

Men allervigtigst er – uanset om man bor i egen bolig eller på plejecenter - er, at der er god kontakt til plejepersonalet. Der skal foretages en forventningsafstemning fra start. Ved indflytning på plejehjemmet kan det helt naturligt ske ved indflytningssamtalen. Denne skal ske, gerne inden indflytningen og der skal sættes den nødvendige tid af. En god samtale – forhindre mange misforståelser hen ad vejen. Være ærlige om, hvad I selv kan bidrage med, og hvor I har behov for hjælp. Justér eventuelt aftalen over tid.

Får man indrettet sit forhold som pårørende rigtigt, kan det blive en meget givende rolle for de fleste. Noget, som jeg håber endnu flere vil hjælpe hinanden til i fremtiden.