Flere seniorer bliver i jobbet, arkivfoto: marts 2021

Arkivfoto: Buschaufførerne Evald Jasper og Mogens Nielsen er blandt de seniorer, der fortsatte jobbet efter folkepensionsalderen - her fotograferet i marts 2021.

Flere seniorer vil arbejde længere

Seneste måling viser, at 42 % af danskerne sagtens kunne forestille sig at fortsætte på arbejde ud over pensionsalderen.

Ifølge et af Danmarks store pensionsselskaber, PFA Pension, ønsker stadig flere seniorer at forsætte med at arbejde, efter at de når folkepensionsalderen. Det skriver finans.dk.

I dag er 82.600 danskere over 67 år ifølge Beskæftigelsesministeriet i arbejde. Og 42 % af danskerne vil gerne fortsætte med at arbejde efter folkepensionsalderen, fortæller PFA.

Det vil gavne både den enkelte, virksomheden og samfundet, der lige nu ”skriger” på arbejdskraft. Og det handler ikke kun om penge, for de fleste seniorer bliver i jobbet, fordi det giver øget livskvalitet.

Modregning bortfaldet

Borgere, der har nået folkepensionsalderen og alligevel fortsætter, får i dag mere ud af at fortsætte på arbejdsmarkedet end tidligere. I 2022 vedtog Folketinget nemlig, at reglen om modregning af ægtefællens eller egen arbejdsindtægt i folkepensionen bortfalder fra i år.

Det betyder, at en enlig folkepensionist nu kan tjene op til 400.000 kr. og samtidigt få fuld folkepension på 173.268 kr., i 2022 ville modregningen have betydet, at folkepensionisten kun fik knap 70.000 kr. i folkepension.

Men det er ikke kun den folkepensionsberettigede, der vinder noget.

Gevinst for alle

Ifølge PFAs beregninger vil statskassen tjene 6 mia. kr. mere om året, hvis hver fjerde senior bliver to år ekstra på jobbet og arbejder 25 timer om ugen. Det vil øge arbejdsstyrken med 11.000 fuldtidsansatte.

De virksomheder, som holder på deres seniorer, er bedre sikret mod at mangle arbejdskraft, og får til gengæld bl.a. gavn af, at seniorens viden og erfaring forbliver i virksomheden og måske endda – gennem sidemandsoplæring, kommer unge og nye medarbejdere til gode.

Virksomheder kan hjælpe seniorer på vej

Netop fordi Danmark kommer til at mangle arbejdskraft, er det smart af virksomhederne at benytte sig af seniorernes øgede interesse for at blive i jobbet. Forskellige undersøgelser har de senere år vist, at seniorer, der bliver spurgt, om de vil blive, ofte tager imod med kyshånd, især hvis de kan være med til at tilrette arbejdstiden fx med færre dage eller timer.

Virksomheder skal på den anden side gøre sig attraktive over for seniorerne – fx ved sammen med medarbejderen, der nærmer sig pensionsalderen, i god tid at tale om muligheden for at blive længere i jobbet og om hvordan det kan tilrettelægges, så både senior og virksomhed får glæde af forlængelsen.

Det kan hjælpe mange seniorer på vej til en blidere overgang fra arbejde til pensionisttilværelse, så medarbejderen ikke går fra fuld tid til 0 timer om ugen. Og fra den ene dag til den anden står uden for det fællesskab, arbejdspladsen også er.

Optjen seniorpræmie

Folkepensionsberettigede, der vælger at fortsætte med at arbejde i stedet for at søge om udbetaling af folkepension og har mindst 700 timers beskæftigelse/år, optjener en skattefri seniorpræmie. I 2023 er præmien på 45.415 kr. for det første år, i år 2 kan man optjene 27.033 kr. 

Læs mere om seniorpræmie

Du kan også vente med at søge om udbetaling af folkepensionen. Det kaldes udskudt pension - og har den fordel, at du optjener et ventetillæg. Læs mere om det her